Upplev vårt underbara landskap

Seaport Laxhall gränsar till Brommö som är ett av de mest populära utflyktsmålen i Mariestads skärgård. Brommö är en bilfri ö och de korta avstånden lockar till cykling och vandring för alla åldrar. På ön finns en fantastisk natur med markerade cykel- och gångleder, vindskydd, torrtoaletter och iordningställda eldstäder.

Vänerns Bohuslän

Naturen på Brommö påminner väldigt mycket om västkusten med sina berghällar och sanddyner. På Brommö finns många härliga sandstränder som saknar motstycke i hela Vänern! En av dem, Hovden, som du vadar till från Brommö eller når via vattenvägen med båt är med sina småöar däromkring, ett av de mest populära utflyktsmålen i Mariestads skärgård. Här finns många fina naturhamnar och badplatser med både klippor och sand.

Brommös historia - Glasbruket

Under slutet av 1700-talet var skogsbruket var en av huvudnäringarna på Brommö. År 1803 anlades ett glasbruk vid färjeläget. Här tillverkades takpannor, fönsterglas och buteljer. Glasbrukets tillkomst ökade befolkningen i området rejält och som mest sysselsatte bruket 360 personer. 1879 lades dock bruket ned och Brommö avfolkades. I detta läge hade nästan all skog huggits ned och använts som bränsle varmed glasbruket blev olönsamt. Brommö övergick därefter i kronans ägo. Passa på att titta in i Glasmagasinet vid färjeläget. Här visas amatörfoton på kända och okända människor som levt sina liv på Brommö. Museet är öppet dagligen under sommaren.

Vandra eller cykla på Brommö

På Brommö finns en cykelled runt ön som är 16 km lång och flera vandringsleder, varav den längsta är 8 km lång. Alla lederna börjar och slutar vid färjeläget. Både cykelleden och vandringslederna passerar flera av Brommös fina badplatser. De flesta av vandringslederna är lätta att gå då de mestadels följer skogsvägar och jämna breda stigar. På flera platser utmed lederna finns vindskydd, torrtoaletter och iordningställda eldstäder. Tänk dock på brandfaran!

Hyra cykel kan man göra vid färjeläget. Här kan man också åka remmalag (traktor och vagn) till Brommös badstränder.

Utsiktsplats på Brommö

Är ni intresserade att besöka en vacker utsiktsplats - besök utkiksplatsen vid Knipekulten med milsvid utsikt. Där kan man vid fint väder skåda Läckö slott, Djurö, Lurö, Kinnekulle m m.

Bada på Brommö

På Brommö finns flera härliga badstränder att välja mellan. Här finns berghällar, sanddyner, klarblått vatten och långgrunda bad som även passar de yngre barnen. På öns norra sida ligger de härliga sandstränderna - Rövarsand och Store vite sand. Här erbjuds både höga sanddyner och klippbad. Från Rukehamn, på västra sidan av ön, vadar man över till Hovden med fina badvikar. Längst i söder finns sandstranden Sandvik.